Εισηγήτρια
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!

Κολλαζ

Το κολλάζ είναι το μέσο, ή η γλώσσα, που επηρέασε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο την εικαστική δημιουργία στη σύγχρονη εποχή και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πλέον την εικόνα αλλά και τον κόσμο γύρω μας.

Γιατί οι μοντέρνοι καλλιτέχνες διασπούν το επίπεδο της εικόνας; Τι οδήγησε τους Κυβιστές στο να επικολλήσουν χαρτιά και εφημερίδες στους καμβάδες τους; Γιατί οι Ντανταϊστές απορρίπτουν την ζωγραφική και στρέφονται προς την επανάχρηση εικόνων από τα μέσα ενημέρωσης; Γιατί οι Σουρρεαλιστές συνδυάζουν εικόνες απο πολύ διαφορετικές πραγματικότητες; Τι στοιχεία καθορίζουν την επιτυχημένη μετάδοση ενός νοήματος μέσω της εικόνας; Πώς το κολλάζ μας βοηθάει να βρούμε έναν δικό μας τρόπο έκφρασης;

Τέτοια ζητήματα θα μας απασχολήσουν σε αυτό το μάθημα ιστορίας και τεχνικής του κολλάζ και μικτών τεχνικών που συνδυάζουν το κολλάζ με την ζωγραφική. Τα μαθήματα είναι 24 στο σύνολο και χωρίζονται σε δύο τρίμηνα. Παρακολούθηση και των δύο τριμήνων είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη. Τα μαθήματα διαρκούν δυόμιση ώρες και περιλαμβάνουν ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό μέρος. Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάζεται η ιστορία του κολλάζ μέσα από κινήματα και θεματικές. Στο πρακτικό μέρος οι συμμετέχοντες πειραματίζονται δημιουργώντας δικές τους συνθέσεις, χρησιμοποιώντας παλιά περιοδικά και εφημερίδες, χρωματιστά χαρτιά και διάφορα άλλα προϋπάρχοντα υλικά.

Απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες, ανεξαρτήτως προηγούμενης ενασχόλησης με την εικόνα.