Για εμάς

Το Κέντρο Απόκεντρο είναι μια εικαστική ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2008.

Προέκυψε από το κοινό ενδιαφέρον των μελών της να προσεγγίσουν προβληματισμούς σχετικούς με την πόλη και την εμπειρία της. Η ομάδα αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει το κοινωνικό περιβάλλον ως διαρκώς μεταλλασσόμενο και μέσα από μια εικαστική προσέγγιση επιχειρεί να το καταγράψει, και να το διερευνήσει συστηματικά. Για τις ανάγκες της έρευνας η ομάδα επιδιώκει διεπιστημονική προσέγγιση, προσκαλλώντας σε συνεργασία ευρύ φάσμα επαγγελματιών, και ειδικών από ποικίλους επιστημονικούς κλάδους.

Η ομάδα επιχειρεί να δημιουργήσει μια ανοιχτή πλατφόρμα, μέσα από ανοιχτές συζητήσεις, δράσεις, διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις. Να εστιάσει στην ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια αντίληψης σχετικά με το κοινωνικό περιβάλλον, τις πολλαπλές ερμηνείες και εκφάνσεις του.

Η δράση της ομάδας οργανώνεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:

  1. Σεμιναριακοί εργαστηριακοί κύκλοι με αντικείμενα σχετικά με την εικαστική – καλλιτεχνική δημιουργία και παιδεία
  2. Εικαστικές – συμμετοχικές δράσεις σε συνεργασία με φορείς (δήμοι, ΜΚΟ , εταιρείες, κλπ)
  3. Σχεδιασμός και υλοποίηση πλάνων επικοινωνίας / διάχυσης της πληροφορίας σε προγράμματα και έργα τρίτων

Η ομάδα Κέντρο Απόκεντρο στεγάζεται επί της οδού Σεργίου Πατριάρχου 7 στη Νεάπολη στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΟΜΑΔΑ
Μαγδαληνή Θεοχάρη
Public Participation Practitioner
Μαγδαληνή Θεοχάρη Η Μαγδαληνή Θεοχάρη σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός και Περιβαλλοντολόγος στη Σκωτία.

Έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας σε διεθνή, Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, και πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας σε θέματα συμμετοχής πολιτών και διαβουλεύσεων. Εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση συμμετοχικής έρευνας, συμμετοχικού σχεδιασμού και συμμετοχικών μεθόδων λήψης αποφάσεων. Έχει συνεργαστεί με ερευνητικά ιδρύματα, ιδιωτικές εταιρίες και ΜΚΟ, σε έργα που ποικίλουν από διασυνοριακές διαβουλεύσεις έως τοπικές πρωτοβουλίες.

Είναι πιστοποιημένη ειδικός σε θέματα συμμετοχής από το International Association for Public Participation (IAP2)
Σπύρος Μπέης
Εικαστικός
Σπύρος Μπέης Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Είναι μαθηματικός και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Στη δουλειά του προσπαθεί να αναμείξει την εικαστική ελευθερία με την μαθηματική αυστηρότητα. Πειραματίζεται με το τυχαίο—τον εποικοδομητικό του ρόλο στην οργάνωση των διαφόρων συστημάτων—και προσπαθεί να προσδώσει νέες, απρόβλεπτες διαστάσεις σε συχνά παγιωμένους τρόπους θέασης των πραγμάτων.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Παύλος Παυλίδης
Φωτογράφος - Γραφίστας
Παύλος Παυλίδης Γραφίστας και φωτογράφος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Σπούδασε Γραφιστική στο ΤΕΙ Αθηνών. Παρακολούθησε το σεμινάριο του Φωτογραφικού Κύκλου. Από το 1984 διατηρεί δικό του δημιουργικό γραφείο. Παράλληλα εργάζεται σαν επαγγελματίας φωτογράφος και διδάσκει φωτογραφία και ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ελευθερία Σωτηροπούλου
Εικαστικός
Ελευθερία Σωτηροπούλου Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2009) και ειδικεύτηκε στις Γραφικές Τέχνες - Τυπογραφία & Τέχνη του Βιβλίου.

Έχει εκθέσει σε ποικίλους χώρους—Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Τεχνόπολη, Μουσείο Μπενάκη, Γαλλικό Ινστιτούτο, Bios, The ArtFoundation, ΚΟΔΡΑ, Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου κ.α.
Από το 2012 εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών εργαστηρίων, καταρτίζοντας πρόγραμμα και υλοποιώντας εργαστήρια εικαστικών σε πολιτιστικούς -εκπαιδευτικούς οργανισμούς, δήμους, και συλλόγους.

Είναι τελειόφοιτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος «Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Παναγιώτης Αναγνώστου
Photoshop
Παναγιώτης Αναγνώστου Ο Παναγιώτης Αναγνώστου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε με υποτροφία τυπογραφία και φωτογραφία στο ΤΕΙ της Αθήνας.
Εργάστηκε σε ατελιέ γραφικών τεχνών από την δεκαετία του '80 στην διαφήμιση και τον περιοδικό τύπο.
Ασχολήθηκε με την λιθογραφική φωτογραφία και την εκτύπωση σε δικό του μικρό τυπογραφείο.
Στην επεξεργασία εικόνας εργάζεται σαν επαγγελματίας για πάνω από 20 χρόνια μέχρι και σήμερα, με εξειδίκευση στο χρωματικό ρετούς και τις συνθέσεις εικόνων.
Από το 2003 και μετά, παράλληλα. εργάζεται πάνω σε ένα δικό του project εικαστικής φωτογραφίας, το post production και τη μίξη ζωγραφικής και φωτογραφίας.
Κατερίνα Γκόλτσιου
Αρχιτεκτονική Τοπίου
Κατερίνα Γκόλτσιου Η Δρ. Κατερίνα Γκόλτσιου είναι Πτυχιούχος Γεωπόνος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αρχιτέκτων Τοπίου (M.L.A. University of Edinburgh) και διδάκτορας στη Γεωγραφία (Παν/μιο Αιγαίου). Είναι Πρόεδρος του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου), μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, του ΙFLA (International Federation of Landscape Architects) και της Επιτροπής Τοπίου του ΥΠΕΚΑ.

Από το 1997 έως σήμερα διατηρεί γραφείο μελετών Αρχιτεκτονικής Τοπίου στην Αθήνα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μελετών Αρχιτεκτονικής Τοπίου στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα (www.katerinagoltsiou.gr). Είναι συνέταιρος του γραφείου AGRODESIGN (www.agrodesign.gr), με στόχο την προώθηση του αγροτοτουρισμού και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών αρχιτεκτονικής τοπίου και σχεδιασμού αγροτοτουριστικών μονάδων.

Είναι εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά σεμινάρια Ελεύθερων Επαγγελματιών και Δημοσίων Υπαλλήλων, με θέμα το τοπίο και την αρχιτεκτονική τοπίου. Έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, σε συνέδρια με κριτές και έχει ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. με γενικότερο αντικείμενο την ανάλυση του τοπίου μέσω ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων και εργαλείων, την εκτίμηση των επιπτώσεων του τουρισμού στο τοπίο, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των φορέων για το τοπίο με στόχο την ανάδειξη και προστασία του.
Πάνος Καμουλάκος
Εικονογράφηση
Πάνος Καμουλάκος Ο Πάνος Καμουλάκος έλαβε BA (HONS) Illustration από το Πανεπιστήμιο του Loughborough της Αγγλίας το 2008.

Είναι εικονογράφος / δημιουργός κόμικς και καθηγητής εικαστικών. Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους, διαφημιστικές εταιρίες και εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Ως καθηγητής εικαστικών συνεργάζεται με τα ΙΕΚ Intergraphics, το καλλιτεχνικό εργαστήρι «Το Σπίρτο» ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί και με την σχολή Ορνεράκη. Το 2015 εξέδωσε το πρώτο του graphic novel «Μέδουσα» με τις εκδόσεις Comicworld. ¨εχει εκδόσει και το κόμικ με τίτλο «Μολυβένιος Στρατιώτης».
Φωτειάννα Λινάρδου
Μακραμέ
Φωτειάννα Λινάρδου Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με εναλλακτικές θεραπείες και διαλογισμό. Η αγάπη της για τούς κρυστάλλους και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους την οδήγησε στην ενασχόλησή της με το κόσμημα και ειδικότερα με την τεχνική του μακραμέ και το δέσιμο μίας πέτρας σε κορδόνι με απόλυτα φυσικό τρόπο.
Βενετία Μανδρακούκα
Δημιουργία Παραμυθιού
Βενετία Μανδρακούκα Σπούδασε Ιστορία – Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στις μεταπτυχιακές της σπουδές με τίτλο "Νεότερη Ιστορία – Λαϊκός Πολιτισμός" γνώρισε το μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Εργάστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη και στο θεατρικό εργαστήρι "Περίπατος". Παρακολούθησε σεμινάρια σωματικής έκφρασης και δραματοποίησης παραμυθιού.
Κατερίνα Παπαζήση
Κολλάζ
Κατερίνα Παπαζήση Είναι απόφοιτος του τμήματος ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ενώ οι πρώτες της σπουδές ήταν στην Κοινωνική Ψυχολογία και το Master της στα Μέσα Ενημέρωσης και την Επικοινωνία στο London School of Economics.
Δέσποινα Χαλβατζή
Digital Marketing
Δέσποινα Χαλβατζή Η Δέσποινα Χαλβατζή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει τελειώσει την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά και εργάζεται σε έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ως Υπεύθυνη εκδηλώσεων και προγραμμάτων. Πριν την πρόσληψή της ήταν για χρόνια εθελόντρια στον ίδιον οργανισμό.. Παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού ενώ παράλληλα ασχολείται ερασιτεχνικά με το σχέδιο και την ζωγραφική.