Κρυμμένη Αθήνα

 

Το 2010 η ομάδα σε συνεργασία με τον επιμελητή Θανάση Μουτσόπουλο οργανώνει σειρά εκδηλώσεων με την ονομασία «Κρυμμένη Αθήνα», με αποκορύφωμα την έκθεση τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του ίδιου έτους στον χώρο TAF, ενώ κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν σειρά προβολών, συζητήσεις και διαλέξεις σε διάφορους ;alloyw χώρους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα αναπτύχθηκε ένα έντονο ενδιαφέρον για το φαινόμενο των μητροπόλεων, ιδιαίτερα αυτών της περιφέρειας του πλανήτη. Αυτή η ενασχόληση αναπτύχθηκε σε μια σειρά από γνωστικές περιοχές όπως αυτές της κοινωνιολογίας, της αρχιτεκτονικής, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών.

Η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα δεν έμεινε έξω από αυτές τις εξελίξεις και μια σειρά από εκθέσεις ή εκδόσεις ασχολήθηκαν με την μέχρι πρόσφατα συσκοτισμένη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους. Παρόλα αυτά ακόμα μένει να δούμε μια πιο συστηματική καταγραφή συγκεκριμένων «αθέατων» (ή όχι και τόσο αθέατων) πλευρών του λεκανοπεδίου.

Η έκθεση Hidden Athens επιχειρεί να φέρει μαζί μια κοινότητα ανθρώπων διαφορετικών προελεύσεων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός λεξιλογίου της «Κρυφής Αθήνας». Στις μέρες μας συζητάμε συχνά για μια κατάρρευση, τόσο οικονομική όσο και των καλλιτεχνικών δομών. Αυτή η έκθεση επιχειρεί να έρθει να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προσπαθειών που θέλουν να μιλήσουν για μια άλλη συλλογικότητα.

Η έκθεση

Η έκθεση Hidden Athens αποτελούνταν από τρεις αυτοτελείς εκθέσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ισάριθμα εγκαίνια. Στις εκθέσεις αυτές συμμετείχαν με έργα τους 79 άτομα, 5 εικαστικές/ αρχιτεκτονικές ομάδες, μαθητές 2 δημοτικών σχολείων και φοιτητές Αρχιτεκτονικής.

Μέρος 1ο: Κρυφή Πόλη

Η πρώτη έκθεση της ενότητας επιχειρεί να παρουσιάσει τα κρυμμένα σημεία της πόλης. Συχνά νομίζουμε ότι ξέρουμε κάποιες πλευρές της όμως τις γνωρίζουμε πραγματικά; Αθέατες όψεις, προάστια, γκέτο και μακρινά σημεία στην κατοίκηση του λεκανοπεδίου. Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις όψεις; Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα παράθυρα; Η διάσταση αλλά και η όσμωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου. Μυστικοί ιδιωτικοί βίοι και αντικείμενα της κατοίκησης. Προάστια, γκέτο και μακρινά σημεία στην κατοίκηση του λεκανοπεδίου. Η περιπλάνηση ως ιχνηλάτηση της αθέατης πόλης.

Μέρος 2ο: Παραβατική Αθήνα

Η δεύτερη έκθεση της ενότητας διερευνά Παραβατικές συμπεριφορές στην Αττική, από τις πιο ανώδυνες, καθημερινές καταστάσεις που αφορούν σε όλους μας έως τις πιο προχωρημένες περιοχές της εγκληματικότητας. Υπάρχουν επικίνδυνες ζώνες στην Αθήνα; Ποια είναι η έκταση των επεμβάσεων στην επιδερμίδα ή τη σήμανση στην πόλη; Η χωροταξία της ένοπλης σύγκρουσης στην πόλη.

Μέρος 3ο: Αστικά Φαντάσματα

Η τρίτη και τελευταία έκθεση της ενότητας αγγίζει ένα πραγματικά «στοιχειωμένο» αθηναϊκό θέμα. Οι μνήμες της πόλης, τα άδεια κελύφη, τα ίχνη ενός παρελθόντος και τα σύμβολα που έχουν πάρει διαφορετικό νόημα στις μέρες μας, ένα μετέωρο παρόν που ψάχνει να συνδεθεί με την ιστορία και να βρει μια (αισιόδοξη) προέκταση προς το μέλλον.

Oι παράλληλες εκδηλώσεις

  1. Ο Φακός στη σύγχρονη Αθήνα: μέσο ανακάλυψης της πόλης ή απλό μέσο καταγραφής; – Ανοιχτή συζήτηση με τους: Άγγελο Μίχα, Σταύρο Σταυρίδη, Θανάση Ρεντζή, Άρη Ρουπίνα, Κωνσταντίνο Χατζηφραγκιό Μακρυδάκη.
  1. Κενά & Πλήρη – η δυναμική της πόλης: η περίπτωση του Αγίου Παντελεήμονα – Ανοιχτή συζήτηση με τους: Ηλία Γιαννίρη, Ελένη Πορτάλιου, Χρήστο Ρουμπάνη, Σταύρο Σταυρίδη, Γιάννη Βλαχάκη.
  1. H καλλιτεχνική δράση underground στην Αθήνα τότε & τώρα: μια ιστορική προσέγγιση από το 1970 έως σήμερα – Ανοιχτή συζήτηση με τους: Θάνο Κόη, Θοδωρή Κωβαίο, Θανάση Μουτσόπουλο, Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, Μανώλη Νταλούκα, Κωστή Τριανταφύλλου.
  1. Προεργασίες στη νεφολογία – Παρουσίαση των Φάνη Δανέζιου Και Θεόδωρου Κωβαίου.
  1. Tα εμπορικά κέντρα της δεκαετίας του ’80 στην Ελλάδα – Παρουσίαση του Φάνη Καφαντάρη.
  1. Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω – Προβολή ταινίας & συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γιάννη Φάγκρα.